Friday, October 18, 2013

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΦΟΙΤΙΕΣ - ΜΑΧΑΛΑΣ - ΦΥΤΕΙΕΣ


ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Hι αρχαία πόλη Φοιτίαι (υπάρχει και γραφή Φοιτία ή Φυτία) οφείλει το όνομά της, κατά πάσα πιθανότητα, στο μυθολογικό ήρωα Φύτιον, γιο του Ορεσθέα και πατέρα του Οινέα, απ' τον οποίο έλαβαν το όνομά τους οι αρχαίοι Οινιάδες.
Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή του σχετικού μύθου, το όνομά της το οφείλει στο μυθολογικό ήρωα Φοίτιον, γιο του Αλκμέωνα.
Η θέση της αρχαίας αυτής πόλης ήταν στη σημερινή τοποθεσία Πόρτα,
όπου υπάρχουν αρχαία ερείπια.
Ανάμεσα στα 350 και 250 π.Χ. η πόλη έκοψε νομίσματα στη μία πλευρά των οποίων παριστάνεται ο Απόλλωνας με μακριά μαλλιά και στην άλλη τρίποδας με τα χαρακτηριστικά Φ-Υ.
Αποτελούσε μια από τις επτά επικράτειες της Ομοσπονδίας των αρχαίων Ακαρνανών. Κατακτήθηκε από τους Αιτωλούς και απελευθερώθηκε από το Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε' κατά την εκστρατεία του στην Ακαρνανία το 219 π.Χ.
Στη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου συμμετέχει στη Βουλή και στο Κοινό των Ακαρνάνων. Μετά τη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) οι κάτοικοί της υποχρεώνονται από τους Ρωμαίους να μετοικήσουν στη Νικόπολη. Από τότε η πόλη ερημώνεται και πέφτει σε αφάνεια.ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας δεν διαθέτουμε αναφορές για τις Φοιτίες.

ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ-ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ & ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821.

Οι πόλη εμφανίζεται ξανά στο ιστορικό προσκήνιο στα χρόνια της μέσης τουρκοκρατίας σε έγγραφο του 1642, σαν Μαχαλάς.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών (1770), οι πρόκριτοι της μαχαλάς Αναστάσιος Παπασταμάτης και Γεωργάκης Φαταούλας αποκεφαλίζονται από τους Τούρκους στο Βραχώρι (σημερινό Αγρίνιο) σαν επαναστάτες.
Στα χρόνια λίγο πριν την επανάσταση του 1821 ο οπλαρχηγός Μεγαπάνος - Γαλάνης αναλαμβάνει το Αγιατλίκι του Κάρελι και αργότερα συμβάλλει στη συγκρότηση της Γερουσίας της Δυτικής Ελλάδας. Συμμετέχει με όλη του την οικογένεια στη επανάσταση, περιθάλπει και προστατεύει στη Μαχαλά τον Νεομάρτυρα Ιωάννη τον εξ Οθωμανών.
Το σπίτι του ονομαστού Μαχαλιώτη προκρίτου Μεγαπάνου - Γαλάνη (1759-1826) και μετέπειτα Αγιατλή του Κάρελι.


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.

Στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 ο Μαχαλιώτης Θεόδωρος Χαβίνης, ως διοικητής πυροβολαρχίας, απελευθερώνει την Πρέβεζα. Αργότερα, διαπρέπει σαν πολιτικός. Μαχαλιώτες στρατιώτες αγωνίζονται σε όλα τα μέτωπα των πολέμων.
Αργότερα, στη Μικρασιατική εκστρατεία Μαχαλιώτες κληρωτοί συμμετέχουν στους επικούς αγώνες της Μ. Ασίας. Τέλος, κατά το Β' παγκόσμιο πόλεμο η κωμόπολη δίνει το παρόν με πολλούς στρατευμένους νέους της.
Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερο αξιομνημόνευτα γεγονότα είναι :
1951. Ιδρύεται ο σύνδεσμος υδρεύσεως και αρδεύσεως του Ξηρομέρου και λύεται για την Κωμόπολη οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας.
1954. Η Μαχαλά μετονομάζεται σε Φυτείες.
1966. Μεγάλος σεισμός μεταβάλλει σε ερείπια πολλά παραδοσιακά σπίτια.
1980. Αρχίζει η αντικατάσταση της παραδοσιακής καλλιέργειας του καπνού "τσεμπέλι" με την αποδοτική ποικιλία "βιρτζίνια".
1997. Με νόμο ορίζονται οι Φυτείες έδρα δήμου με την ονομασία δήμος Φυτειών, που περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Φυτειών και Παπαδάτου και τους οικισμούς Κουβαρά, Ρίβιου και Αγίου Στεφάνου.

No comments:

Post a Comment